+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

 Кила Шморля. Діагностика та лікування

Кила Шморля. Діагностика та лікування

Кила Шморля - один з видів міжхребцевої кили, який характеризується  випинанням пульпозного ядра міжхребцевого диску в губчасту речовину тіла хребця. Простими словами це кила яка не випирає, а навпаки продавлюється в простір хрящової тканини. Через таку особливість сама кила Шморля не викликає больових відчуттів і може проходити безболісно, але якщо вона пов’язана з іншою патологією яка дає больовий синдром, то  лікування є необхідним.

Причини виникнення кили Шморля

Кила може бути вродженою, або ж виникати внаслідок травм чи інших дегенеративних захворювань хребта. Часто її причиною є остеопороз - він характеризується зниженням кісткової маси та порушенням щільності кісткової тканини. Також кила може виникати через різке зростання у підлітковому віці, підняття важких речей та адинамію. Залежно від причини відрізняється симптоматика, яка дозволяє фахівцю правильно призначити лікування.

Симптоми

  1. дискомфорт під час рухів;
  2. зниження рухомості хребта в місці локалізації кили;
  3. згладженість вигинів хребта;
  4. оніміння пальців рук;
  5. болі в місці розташування грижі;
  6. оніміння пальців ніг;
  7. відчуття втоми та напруга м'язів спини;
  8. біль у спині, що віддає в руки й супроводжується задишкою, перепадами АТ і тахікардією.

Варто розуміти що ці симптоми можуть бути ознакою багатьох порушень і лише фахівець може правильно встановити діагноз. Тому якщо вони часто виникають у вас, варто звернутись на діагностику опорно-рухового апарату.

Діагностика кили Шморля

Фізичний терапевт після огляду та збору анамнезу призначає обстеження - рентген, КТ чи МРТ. Такі обстеження допомагають чітко поставити діагноз. За потреби направляють до невролога чи хірурга.

Лікування

Кила Шморля як і інші види кил лікуються за допомогою фізичної терапії, лише в деяких випадках необхідне хірургічне втручання. 

Як ми лікуємо килу Шморля у Зарпі розповість головний фізичний терапевт Захар Козій.

“Ми працюємо не з самою килою, а з симптомами які вона дає. Фізично щось зробити з килою чи грижею ми не можемо, це може лише нейрохірург, тому фізичні терапевти працюють з симптоматикою. Для лікування застосовуються розтяги, навантаження, фахівець працює над зміцненням м’язів та усуненням спазмів. 

Фізична реабілітація при килах та протрузіях дає високу ефективність і чим швидше розпочати лікування, тим буде краще. Якщо людина довго живе з болем, відбуваються певні процеси. Може розвинутись кінезіо фобія - страх зробити певний рух який викликає біль. Також є так звані патологічні патерни руху - це рух який людина буде виконувати таким чином щоб її нічого не заболіло. Тому якщо довго ігнорувати біль, це ускладнить процес реабілітації. Проте активна реабілітація є ефективною при цьому порушенні, і в багатьох випадках є альтернативою хірургічного втручання.”

Кили та грижі є поширеним захворюванням, тому якщо у вас є біль у спині, оніміння кінцівок та інша характерна для них симптоматика, звертайтесь на діагностику до фізичного терапевта. Ми допоможемо вилікувати порушення і позбутись надокучливого болю.