+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Як працює м'язова пам'ять?

Як працює м'язова пам'ять?

Ходити, писати, їсти та навіть чистити зуби - буденні справи які ми виконуємо щодня і навіть не задумуємось яким чином це робимо. Ми один раз навчились і в потрібний момент можемо відтворити навик, в цьому нам допомагає м'язова пам’ять. Це такий механізм запису в пам’ять певного руху чи дії шляхом повторення, при чому все відбувається на  підсвідомому рівні. 

Чи дійсно наші м’язи можуть щось запам’ятовувати? 

Насправді все формується у мозку. Коли ми виконуємо якийсь рух мозок посилає сигнал та змушує клітини м’язів виробляти більше ядер які допомагають нам запам’ятовувати рухи та вправи. Нові ядра потрапляють до м’язової клітини із клітин-супутників, і починають активно утворюються під час навантажень, наприклад тренування. Ці ядра залишаються в організмі мінімум на 3 місяці, а той на все життя, і допомагають нам зберігати навики та здобувати нові. Саме тому якщо ви в дитинстві навчились їздити на велосипеді, то  після тривалої перерви можете знову сісти та поїхати. 

Лише уявіть, якщо б м'язова пам’ять не працювала, нам би щоразу довелось заново вчитись ходити, писати чи їздити на велосипеді. Для нас це як базова прошивка яку не потрібно оновлювати. 

Окрім таких буденних речей м’язова пам’ять допомагає нам і під час тренувань. 

Ядра що виробляються в клітинах м’язів формують м'язову масу і дозволяють автоматично виконувати вправи. Більше того якщо ви зробили перерву у спорті, увійти в ритм вам буде простіше ніж людям які ніколи не тренувались, бо ви будете працювати з наявними ядрами, а новачкам доведеться їх виробляти. Механізм такий - зробіть це один раз, і наступного разу вам буде простіше це повторити. 

У реабілітації м’язова пам’ять взагалі безцінна, вона допомагає відновитись після травм чи серйозних порушень, і навіть амнезії. До прикладу якщо людина втратила пам’ять після аварії, і навіть не пригадує власного імені, завдяки м’язовій пам’яті вона зможе ходити чи виконувати інші дії які робила до цього.

Для того щоб м’язова пам’ять працювала на вас її потрібно розвивати тренуваннями та здобуттям нових навиків. Виконуйте щоденні справи іншим способом, пишіть лівою рукою або відкрийте для себе новий вид спорту. І пам’ятайте - Use it or lose it!