+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

''Здорова постава'' ОНЛАЙН

''Здорова постава'' ОНЛАЙН

Не сутулься! Сиди рівно! Випрями спину!

Як часто ви робите ці зауваження дитині? Напевно часто, але чи можуть такі вказівки сприяти правильному розвитку постави, чи можна бути впевненим, що незначні порушення у поставі, у майбутньому не стануть причиною, яку буде складніше вирішити, або зовсім неможливо?

Формування постави -це довгий складний процес, який триває до 25 років. В 3 місяці дитина підіймає і утримує голову і цей рух формує шийну дугу - лордоз, далі у 6 місяців малюк навчається сидіти і хребет адаптується під нове положення, формуючи грудний кіфоз. У віці 9-12 місяців дитина намагається стояти, а хребет утворює два останніх фізіологічних вигини - поперековий лордоз і крижовий кіфоз.

Малюк готовий до складніших рухів і намагається зробити перші кроки, а з моменту, як навчиться ходити- дозволить собі й побігати. До 8 років усі фізіологічні вигини будуть помітно вираженими і приблизно у цей вік батьки починають помічати ознаки сутулості, лопатки, які схожі на крила і асиметрію між правою та лівою стороною. Також частою тривогою є порушення формування стоп, вальгусна форма стоп і плоскостопість у такому віці є ризиком для постави.

А тепер, що якщо... Що, якщо маля пропустить один з рухів, або робитиме їх неправильно? Якщо підійматиме голову частіше вліво, бо там привабливі іграшки, а за тим повертатиметься в цю сторону частіше?Що, якщо період повзання буде не достатнім, щоб сформувався поперековй лордоз?Якщо ми пришвидшимо період ходьби, а за тим, по звичці, в одній руці триматимемо сумку, а іншою рукою руку дитини?

Опорно-руховий апарат адаптується під вимушені положення, прогулянка за одну і ту ж руку сприятиме асиметрії, яка може сформувати викривлення C-подібної форми. У дитини, яка багато часу проводить за уроками буде виражений гіпер тонус м'язів з боку руки , якою дитина пише. Самокат чи скейт-борд є досить популярним. Чи помічали ви, що діти обирають ногу, яка буде стояти на платформі і ногу, яка буде відштовхуватись? Їх вони не змінюють. І тут знову асиметричне навантаження, але тепер, на м'язи ніг та поперековий відділ спини. Насправді, факторів впливу є значно більше і не завжди їх можливо виявити вчасно. Більшіть даних показують, що порушення постави у підлітків становить 80-85%, опираючись на ці дані, з впевненістю можна сказати, що десь ми недогледіли і заклики: ''Не сутулься!'',- теж не спрацювали.

Щоб зрозуміти особливості постави вашої дитини, фахівці Zarpa підготували спеціальну програму,яку ми будемо транслювати онлайн на нашому Youtube каналі та сайті.