+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Як спорт впливає на ментальне здоров'я?

Як спорт впливає на ментальне здоров'я?

Як у воду опущений - говорять про людину яка всім своїм виглядом показує що вона сумна та засмучена. Здавалось би емоції це поняття абстрактне, а наш емоційний та фізичний стан це дві різні прямі, які не мають перетинатись. Проте чомусь коли ми засмучені, - сум виражається в сутулій поставі та млявості, а роздратування проявляється напруженням у м’язах та різкими рухами. 

Чому емоції так впливають на організм можна пояснити фізіологічно

Коли ми радіємо, переживаємо приємні емоції, мозок продукує вироблення гормонів щастя - ендорфінів, вони позитивно впливають на наш організм і самопочуття. Під час активного вироблення цих гормонів ми почуваємось окрилено, наше тіло розкуте і розслаблене. Та коли ми перебуваємо у стані стресу, на нас накричали або ж роздратували, мозок виробляє кортизол, від якого організм збуджується та напружується.

Хоч кортизол гормон стресу, він не є шкідливим для нас, а навпаки допомагає впоратись з екстремальними ситуаціями. Проте якщо людина має стресову роботу або часто потрапляє в негативні ситуації, цей гормон виробляється в надлишку і змушує тіло бути в постійному напруженні. Від цієї напруги і стресу в нашому тілі з’являються затиски, тригерні точки, розвиваються порушення постави та погіршується робота кишково-шлункового тракту.

Олена Ворона - психолог

"Причиною надлишку вироблення кортизолу є те, що наша психіка не відрізняє реальну та уявну небезпеку. Наприклад хижак який готується  напасти на нас сприймається нами так само як стрес через критику, чи сварку з рідними. Ми сприймаємо це як загрозу собі, своїй самооцінці чи самоповазі і ця загроза викликає напруження. 

Якщо хижак це реальна небезпека з якою потрібно боротися, то напруга допомагає нам бути швидкими та вправними щоб здолати його. Коли ж стресова ситуація не потребує фізичної дії, боротьби з чимось, організм не завершує бойову готовність і зависає в такому стані, який ми називаємо хронічний стрес. Для того щоб мозок послав сигнал  у тіло що вже можна розслабитись, потрібно замкнути круг тривоги який розпочав стрес, і в цьому помічником нам стає спорт.

Лише фізичне навантаження дозволить  м’язам розслабитись, повернутись до стану спокою та зупинити надмірне вироблення кортизолу. Саме тому побутує думка про десять тисяч кроків які треба проходити щодня, адже це фізична дія, яка допомагає нам впоратись з негативними емоціями."

Якщо ваш спосіб зняти стрес це полежати на дивані чи з’їсти щось смачненьке, то пам’ятайте що повноцінно розслабитись і відпочити не вийде, адже негативні емоції  проявляються насамперед напругою в тілі. Суть в тому що під час фізичних навантажень на рівні підсвідомості пропрацьовуються негативні ситуації та емоції які складно було відпустити, тому після тренувань люди почуваються краще і відчувають “м'язову радість”. Окрім того що спорт допомагає позбутись напруги, він продукує вироблення ендорфінів, покращує кровообіг та запускає обмінні процеси в організмі, які позитивно впливають на наше самопочуття.

Який вид спорту обрати щоб позбутись затисків через емоції, найкраще підкаже ваше тіло

Обирайте той вид спорту, який дозволить прожити емоції що вас турбують. Якщо ви роздратовані та злі, чудовим способом зняти стрес буде інтенсивне тренування, заняття з боксу чи карате допоможе позбутись гніву, а стречинг чи йога позбавить смутку та апатії. 

Час для занять можна обирати довільно, не обов’язково тренуватись вранці перед роботою якщо ви не звикли до ранніх підйомів, так ви лише заженете організм в ще більший стрес. Можна тренуватись в обід та ввечері, головне припинити фізичні навантаження за дві години до сну.

Буває що людина настільки напружена та втомлена що сил тренуватись у неї немає, в такому випадку можна почати з масажу. Він допоможе зняти напругу та затиски, після чого організм відновиться і у вас знайдуться сили для самостійних тренувань. Записуйтесь до нас на масаж і тренування, а наші фізичні терапевти подбають про ваше здоров’я!

Автор: Олена Мала