+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Що їсти цієї осені

Що їсти цієї осені

“Ми є те, що ми їмо” – мабуть ви чули цю фразу безліч разів, та чи знали ви, що 70% імунної системи знаходиться в нашому кишківнику. Цей факт змушує задуматись про наш раціон, та змінити свої харчові звички на користь здорової їжі. 

Коли ми обираємо продукти в супермаркеті, то можемо не зважати на сезон, купувати взимку полуницю а влітку апельсини, проте це не те чого потребує наш організм. Наша травна система підлаштована під регіон в якому ми живемо, тому саме сезонні продукти принесуть максимальну користь та будуть підтримувати наш імунітет.

Що ж їсти цієї осені щоб покращити імунітет:

Груша

Груша містить велику кількість клітковини, яка допомагає травному тракту правильно функціонувати. Також вітамін C та фруктозу, яка допомагає в роботі підшлунковій залозі. Ефірні масла, які борються з інфекціями та зміцнюють імунітет. Вітаміни групи В, а також фолієву кислоту, йод, цинк, калій та інші мікроелементи.

Гарбуз

Гарбуз у раціоні забезпечує здоровий імунітет та природний детокс. В ньому міститься розчинна клітковина – пектин, яка поглинає токсини і живить кишкові мікроорганізми. Гарбуз наповнений  каротином, залізом і вітамінами Е, С, D, РР і В, тому покращує обмін речовин і роботу кровоносної системи та виводить токсини.

Інжир

Містить вітаміни групи В, А, С, К, Е і бета-каротин, а також мінеральні речовини – калій, кальцій, магній, фосфор і залізо, завдяки чому ми отримуємо всі необхідні компоненти для нормальної роботи організму і міцного імунітету. Велика кількость заліза і калію робить інжир корисним для нервової та серцево-судинної систем. Також він сприяє зниженню рівня холестерину, тому вживання інжиру буде щей профілактикою атеросклерозу.

Морква

Джерело мінералів калію, фосфору, магнію, йоду і кальцію, вітамінів А, В3, Е і К, а також фолатів і каротиноїдів. Регулярно вживаючи моркву можна істотно знизити ймовірність утворення інсульту, оскільки вона стимулює кровообіг головного мозку. 

Обліпиха

Корисні властивості обліпихи обумовлені високим вмістом вітамінів, мінералів, антиоксидантів, білків і клітковини. Вітаміну С в ній в 9-12 разів більше ніж в цитрусових. Ягоди обліпихи містять калій, кальцій, магній, залізо і фосфор, незамінні амінокислоти, каротиноїди, а також велику кількість фолату, біотину і вітамінів В1, В2, В6, С і Е. Обліпиха – один з найбільш поживних і багатих на вітаміни продуктів в світі.

Часник

У голівці часнику міститься кремнієва, фосфорна та сірчана кислоти, вітаміни С, В і D – в цілому приблизно 400 корисних речовин і з’єднань. Часник один із найдієвіших засобів для лікування та профілактики простудних захворювань, оскільки містить аліцин, який позитивно впливає на імунітет.

спеції

спеції

Додайте спецій

Спеції в осінньому раціоні чудово покращують імунітет.

Наприклад куркума – приправа яка має найбільшу кількість антиоксидантів. Куркумін – володіє протизапальними властивостями, відновлює травлення і підвищує імунну систему. Можна пити фіточаї з куркуми, чи просто розводити пів чайної ложки з гарячою водою. Якщо у вас почалась осіння депресія, куркума це приправа яка допоможе вам впоратись з нею, оскільки вона має антидепресивний ефект. 

Для того щоб залишатись здоровими в холодні пори року потрібно допомагати імунній системі. Обов’язковим є повноцінний сон, адже наш імунітет відновлюється вночі. Лягати потрібно о 10-11 годині, а прокидатись о 7-8 годині ранку. Без здорового сну ніякі суперфуди не допоможуть.

І пам’ятайте не можливо два тижні поїсти багаті вітамінами продукти, та отримати хороший імунітет, над ним потрібно працювати кожного дня.

Автор Олена Мала


Дієтолог, нутриціолог Ліда Грабовська