+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Професійні порушення у велосипедистів

Професійні порушення у велосипедистів

Велоспорт популярний вид спорту, який входить до олімпійських. Гонки на треку, шосе, пересіченою місцевістю, маунтінбайк, змагання з фігурної їзди та ігри в м'яч на велосипедах - велополо та велобол, все це відноситься до велоспорту. Додайте до всього ще звичайні велопрогулянки, велопоходи, пересування містом на велосипеді, марафони та дитячі ігри на велосипедах. Враховуючи такий великий перелік можливостей застосування велосипеду, ми просто зобов’язані розповісти вам про правильну підготовку перед тим як сідати за велосипедне кермо,  як уникнути травм і що робити для відновлення після поїздок. 

Велоспорт як і просто використання велосипеду у буденному житті потребує особливого підходу. Тут людині загрожує не лише ризик травмування через неправильні навантаження, а й через зовнішні фактори - негоду, погану дорогу чи інших учасників дорожнього руху. 

Для початку розберемо ризики фізичного травмування, адже у велосипедистів є місця які піддаються найбільшому навантаженню - це коліна, м’язи трапеції, поперек, сідниці і стопи.

Захар Козій

Фізичний терапевт

“Найпоширенішою травмою велосипедистів є різноманітні больові синдроми колінних суглобів. На другому місці я б поставив біль в попереку або біль в ділянці трапеції, і на третьому - порушення стоп, яке називають “палаючі стопи”. Здебільшого тут все залежить від налаштування велосипеда і техніки велосипедиста.

Щодо налаштування - це дуже важливий пункт, якому велосипедисти приділяють дуже багато часу, адже зміна навіть 1мм положення сидіння може полегшити навантаження на колінний суглоб. Відповідно і положення керма теж впливає на навантаження спини та больові синдроми. 

Ще одне проблема - “палаючі стопи”, це синдром подразнення підошви ноги. Синдром може виникати через незручне взуття, його неправильне співвідношення  до педалей чи неправильне розташування тіла на велосипеді, що викликає значний дискомфорт. 

Всі ці порушення вимагають індивідуального підходу в реабілітації - специфічних навантажень, розтягів та роботи з больовими синдромами, з чим вам допоможе фізичний терапевт.” 

Окрім травм від надмірних навантажень, велосипедист може зіткнутись з безліччю питань і проблем. Те про що варто подбати насамперед - це безпека. Просте і геніальне, що може врятувати вас - шолом наколінники і налокітники, вони значно пом'якшують удар і допоможуть уникнути серйозної травми. 

Щодо техніки їзди, тут вже потрібно звернутись до професіонала, який навчить вас і буде відслідковувати показники вашого організму. Якщо ж ви обрали велосипед як спосіб пересування або хочете використовувати його для прогулянок, то можете переглянути теоретичні ролики чи попросити когось хто вміє кататись, щоб допоміг вам у цьому. 

Головне що потрібно аби освоїти велоспорт  - це бажання яке крок за кроком приведе до успіху.

Ігор Слотюк

Велосипедист аматор

“Коли я влаштувався журналістом, то робота це переважно сидяча і насичена стресами, тож у мене виникла потреба в психологічній і фізичній розрядці. Я почав ходити на роботу пішки, в дечому це мені допомагало, але було замало, тоді я пересів на велосипед і вже три роки використовую його як громадський транспорт.

Спершу купив аматорський велосипед як для початківця, щоб звикнути до пересування на велосипеді. Проте коли я його підбирав, то купував такий щоб був зручний для мене і для дружини, а це неправильно, бо у нас різний зріст, параметри і об’єми. Чим більше досвіду катання тим більше з’являється потреба в спеціалізованих з'являється. Власне тому я пересів з аматорського на професійний,  і вже другий велосипед чітко підібрав під себе.

Я переглядав чимало відео по тому як їздити правильно щоб не травмувати коліна  і спину, тож коли обрав професійний велосипед, то ніяких проблем у мене не було.  З аматорським велосипедом деякий дискомфорт в колінах був, коли це почалось то я зрозумів що мені потрібен велосипед який підходить до моїх параметрів. 

Травми у мене були пов’язані з безпекою катання, падіннями. Цьогоріч мені під колеса вибіг собака, щоб уникнути зіткнення я зробив небезпечний маневр і звалився з велосипеда. Я зламав сідло, деяке обладнання, отримав синці, але обійшлось без серйозних травм.”

Що потрібно знати початківцям велосипедистам:

  1. Підібрати велосипед для себе і своїх потреб. Важливо врахувати ваші параметри - ріст, вага та об’єми, адже все це буде впливати на зручність їзди на велосипеді. Далі вже обрати тип велосипеда, залежно від того потрібен він вам для участі в перегонах, чи просто для прогулянок. 
  2. Пам’ятайте про безпеку, шолом та інше обладнання - це обов’язковий атрибут велосипедиста.
  3. Під час катання робіть розминку та заминку. Це елемент який багато хто пропускає, але правильна підготовка і завершення тренування допомагає уникнути травм.
  4. Реально оцінюйте свої можливості. Якщо для вас велосипед як хобі, то це один підхід, а якщо ви хочете займатись більш професійно, то тут має бути зовсім інший підхід.
  5. Не забувайте про відновлення. При постійному навантаженні на одні і тіж групи м’язів, збільшується ризик отримати травму, тому важливо виконувати розтяг та масаж, і приймати теплі ванни.

Ось ще кілька порад з власного досвіду.

Ігор Слотюк

Велосипедист аматор

“Я раджу підходити до велокатання раціонально, не з романтичним підходом. Збоку все виглядає дуже класно, - ти їздиш на свіжому повітрі, тренуєш легені, серце, м’язи, швидко пересуваєшся, але велосипед це небезпечний, екстремальний вид спорту. В мене було декілька таких ризикованих ситуацій, які незалежні від мене і це ризик. Тому потрібно усвідомити чи тобі потрібен велосипед, і підготуватись. Добре ознайомитись з теорією, або можна знайти досвідченого коуча велосипедиста який  тобі допоможе осідлати двоколісного.

Для початку я б радив не купувати велосипед, а взяти на прокат, покататись містом і усвідомити чи воно твоє. Зловити ритм міста і зрозуміти чи зможеш ти зайняти своє місце в цьому транспорті, якщо сподобалось, тоді вже займатись підбором велосипеда і спорядження.”

Якщо вам потрібна консультація чи реабілітація після травм або порушень, наші фізичні терапевти завжди готові надати фахову допомогу.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

ЗАПИСАТИСЬ НА КОНСУЛЬТАЦІЮ

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖