+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Професійні порушення у танцюристів

Професійні порушення у танцюристів

Професійні спортсмени показують хороші результати, бо щоденно відпрацьовують один і той же рух по кілька годин. Технічно виконаний рух може зекономити спортсмену долю секунди, яка приведе його до перемоги, тому вони щодня працюють над технікою та доводять її до автоматизму.

Коли говоримо про професійних спортсменів, то мабуть спершу на думку приходять легкоатлети, гімнасти і можливо боксери, про танцюристів згадуємо в останню чергу. Проте не даремно танці відносять до професійних видів спорту, адже за красиво виконаним на паркеті танцем стоять виснажливі тренування танцюриста та професіоналізм його тренера.

Тренування у професійних танцюристів займають 4-5 годин на день, крім цього, щоб тримати тіло в тонусі, вони додають в свою тренувальну рутину інші фізичні навантаження. Кросфіт, силові тренування дозволяють бути більш витривалими, розвивають дихальну та серцево-судинну систему і загалом прокачують м’язи танцюриста, щоб рухи в танці виглядали ефектніше. Постійні навантаження на організм, навіть для добре підготовлених танцюристів, нерідко стають причиною травм чи порушень.

Роман Пастущак

Міжнародний майстер спорту, тренер спортивно-бальних танців.

“Професійні танці це не лише заняття танцями, а спорт який потребує хорошої фізичної форми танцюриста, особливо у період змагань. Коли ми готуємось до турнірів то їдемо на збори, де два тижні тренуємось по декілька разів на день. 

Від інтенсивних тренувань найбільше страждають коліна, серед моїх знайомих танцюристів кожен другий робив операцію на коліно. Найчастіше трапляється пошкодження меніска, що потребує тривалого лікування і відновлення, чого танцюристи собі дозволити не можуть.

Оскільки танці це парний вид спорту, є щей нюанси щодо росту партнерів, якщо партнерка нижча, у хлопців можуть виникати проблеми зі спиною, бо важко утримувати стійку. Дівчатам ще складніше, адже вони танцюють на каблуках, тому часто буває що вони підвертають ноги і тягнуть зв’язки.”

Захар Козій 

Фізичний терапевт 

“Основна причина порушень танцюристів в тому що вони постійно тренують одні і ті ж групи м’язів. Вони виконують часті повторювані рухи на ті самі ділянки, через що тканини не встигають відновитись і танцюристи отримують так звані критичні навантаження. Такі речі як недобре відновлення, поганий сон і харчування можуть вплинути на отримання травми в елементарних речах, навіть під час розминки.

Це призводить до різних больових синдромів, стресових переломів, тендинітів, бурситів та різних пошкоджень і запальних процесів колінних, кульшових та гомілковостопних суглобів.” 

Перелік можливих травм і порушень у танцюристів лякає, та ризиків їх отримати можна уникнути, або ж звести до мінімуму, в цьому найкраще допомагає профілактика.

Як танцюристам уникнути травмування?

Захар Козій 

Фізичний терапевт

“У професійних спортсменів, зокрема танцюристів обов’язково повинна бути профілактика травмувань. Насамперед за профілактику відповідає тренер, який добре знає сильні і слабкі сторони спортсмена. Тренер повинен як ніхто розуміти теорію і методику фізичних навантажень і всі речі які стосуються відновлення та режиму. 

Правильно побудований тренувальний процес - найкраща профілактика травм. Важливо врахувати режим харчування, сну, питний режим протягом тренування і загалом, а також режим відновлення. При врахуванні цих речей зменшиться ризик отримання травми чи больового синдрому.

Для профілактики порушень тренер часто працює разом з фізичним терапевтом, який впливає на слабкі місця танцюриста. В когось це кульшовий суглоб з яким можна працювати і давати специфічні вправи, для прикладу на покращення стабілізації чи зміцнення певних груп м’язів. Ці вправи допоможуть танцюристу краще технічно виконувати певні рухи з меншою затратою зусиль.

Фізична терапія для профілактики чи відновлення після травми є дуже корисною, бо специфічні навантаження, різні елементи розтягу, масажу, міофасціальних релізів тільки позитивно впливають на організм спортсмена."

Як діагностують та лікують порушення опорно-рухового апарату у танцюристів?

Захар Козій 

Фізичний терапевт

“Кожен вид спорту формує свою поставу. Плавці, танцюристи, борці, фехтувальники, - всі вони мають професійну деформацію постави але це дає їм бути кращими у своєму виді спорту. Тому варто розуміти, не треба лікувати людину від порушення постави, якщо вона таку поставу тренує собі щодень по кілька годин. Якщо до мене приходить людина з професійною деформацію, то я свідомо розумію, що саме ця деформація можливо і дає людині досягати крутих результатів в спорті, і це потрібно врахувати.

Якщо говорити про танцюристів, то стійка яку вони тренують є асиметричною. Вони мають певний нахил корпусу та відповідне положення тазу, їхнє тіло адаптовується до цього і це положення не можна назвати порушенням постави, воно є нормальним для них. Також танцюристи мають надмірну еластичність, яка дозволяє приймати неприродні позиції.

Коли виникають порушення, то ми боремось з симптомами, це дуже суб'єктивні речі і тут треба підходити індивідуально до проблеми. Є травми які можуть говорити про те що треба зав'язувати зі спортом чи зупинитись на певний період, а є ті які вважаються звичними, класичними для певних спортсменів при певних видах діяльності.

Для танцюристів порушення при яких варто зупинити тренування - це хвороба Шляттера, яка викликає сильну чутливість в колінному суглобі та різкий біль при спробі встати на ногу, будь які тендиніти, запалення сухожиль і м’язових тканин, запальні процеси суглобів. Ці захворювання потребують усунути навантаження, адже воно буде тільки провокувати загострення порушення. Фізична терапія в таких випадках буде пришвидшувати процес відновлення."

Важливим елементом профілактики порушень і травм є правильна розминка перед заняттям, пропустивши етап розминки можна отримати серйозну травму.

Роман Пастущак

Міжнародний майстер спорту, тренер спортивно-бальних танців.

“Я треную підлітків і обов’язковим пунктом на тренуваннях у нас є розминка. Всі приходять на тренування раніше, щоб добре розігріти м’язи, особливо це важливо для дітей, бо у них коліна ще ростуть і формуються, а травма може змусити їх кинути танці.”

Якщо ж ви шукаєте для себе нове хобі і хочете займатись танцями для себе, варто дотримуватись певних рекомендацій, аби не травмуватись після першого ж заняття.

Захар Козій 

Фізичний терапевт

“Найперше заняття мають бути в задоволення. Треба виробити здоровий режим, тренуватись 2-3 рази на тиждень, щоб був час на відновлення, добре спати і харчуватись. 

Оскільки підбори це додаткове навантаження в танцях, можна спробувати підібрати спеціальну устілку, що розвантажить ногу та знизить виникнення больового синдрому чи біль в стопі. Також корисно робити відновлення - масаж, розтяги, міофасціальний реліз. Добре підготовлюватись до танців,  підготувати тіло, нервову систему і м’язи до того що ви будете зараз займатись, а в кінці зробити заминку, що зменшить ризик травми після тренування.”

Спорт це тренування сили волі і витривалості, але слід пам'ятати, що він вимагає серйозних зусиль, тож обирайте те що вам подобається і не забувайте про профілактику, в чому вам радо допоможуть фізичні терапевти Zarpa!

Автор: Олена Мала