+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Кривошия та «залежана голівка» у немовлят

Кривошия та «залежана голівка» у немовлят

Спершу розберемось що таке кривошия.

Кривошия - одностороннє скорочення грудино-ключично-соскоподібного м’яза, простіше його називають - кивальним. Цей м’яз відповідає за утримання голови в позиції з нахилом  в сторону, дисбаланс у роботі кивальних м’язів викликає розвиток кривошиї. Це порушення може бути вродженим, яке виникло в утробі матері або в перші періоди життя дитини, та набутим, що є причиною різних захворювань та станів. 

Кривошию можна розділити на три типи:

1.      Постуральна кривошия – найпоширеніша, коли немає обмеження руху, але дитина демонструє перевагу у асиметричному положенні голівки.

2.      М’язова кривошия – амплітуда руху порушена, присутні ущільнення та обмеження руху кивального м’яза.

3.      Sternocleidomastoid mass кривошия  - це фіброзне потовщення кивального м’яза, та обмеження руху, навіть пасивного.

Найчастіше зустрічається постуральна, або ще її називають функціональна кривошия, яка є найлегшою формою з найменшими термінами лікування порівняно з іншими типами. Вона часто накладається з вродженим рефлексом дитини, який є одностороннім – це АШТР (асиметричний шийно-тонічний рефлекс), та звичкою дитини спати в одному положенні.

Щоб діагностувати порушення виконують УЗД, яке дозволяє чітко розрізнити постуральну кривошию від інших типів.

Що з цим робити?

Розтяг та позиціонування є найпоширенішим методом лікування вродженої м’язової кривошиї. Фізичний терапевт може допомогти батькам та навчити їх виконувати розтяг, правильного позиціонування немовля та проведення ігор з дитиною, які сприятимуть активному повороту шиї у бік ураженої сторони. До таких навиків відноситься положення для перенесення дитини з різним позиціонуванням, викладання на живіт із стимуляцією до повороту голівки.  

Часто лікування кривошї поєднують з кінезіотейпуванням, але клінічні дослідження показали дуже низьку ефективність даного методу.

 Кривошия може супроводжуватися плагіоцефалією, або розвиватися в результаті плагіоцефалії – це термін, що використовується для опису асиметрії форми черепа, який в народі називають «залежана голівка».

Позиційна плагіоцефалія викликається тиском зовнішніх сил на череп дитини що розвивається.Це може статися ще в утробі матері але частіше розвивається в післяродовому періоді. До речі вроджена м’язова кривошия у 30% поєднується з позиційною плагіоцефалією.

«Залежану голівку» часто пов’язують з тривалим лежанням дитини на спині, а якщо голівка деформована, то лежати на цій стороні ще зручніше. В такому випадку найкращою профілактикою буде правильне позиціонування при перенесенні та викладання дитини на живіт, що формує двосторонній контроль м’язів шиї та не дає можливості розвитку деформації. Лежати на животику дитина має під наглядом батьків, адже за дослідження сон у такому положенні може бути причиною виникнення синдрому раптової смерті немовлят.

Основні поради для батьків:

-          Під час сну вкладати дитину тільки у положенні на спинці, на достатньо твердому матраці, без використання подушки чи будь-яких допоміжних засобів.

-          В часи активності дитини змінювати положення до лежання на животику тільки під наглядом, та лежачи на боку з опорою.

-          Ігри на животику та стимуляція повороту голови  в сторону сплощення голови.

-          Розміщення ліжечка дитини так, щоб стимулювати поворот голови в бажаному напрямку.

-          Обмеження часу перебування в автокріслі.

-          Програма розтягу, якщо плагіоцефалія пов’язана з кривошиєю.

-      Переконання батьків у тому, що позиційна плагіоцефалія не є пов’язаною з будь якою аномалією мозку чи черепа дитини, а рахується косметичною проблемою.

Якщо вас турбує щось у розвитку вашого маля, звертайтеся до своїх фізичних терапевтів, які допоможуть вам з вирішенням проблем які стосуються лише вашої дитини та вашого індивідуального випадку.