+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Гіподинамія

Гіподинамія

«Ходьба і рух сприяють грі мозку і роботі думки»

(Жан Жак Руссо)

Багато, хто чув слово «гіподинамія». Це захворювання? Симптоми? Стан?

Відповідь однозначна! Це стан, при чому, який супроводжується численними симптомами, більшість з яких — це і є наслідок недостатньої фізичної активності. Ознаками цього стану є:

1.млявість,

2.сонливість;

3.поганий настрій,

4.дратівливість;

5.загальне нездужання,

6.швидка втома;

7.погіршення апетиту;

8.порушення сну,

9.зниженняпрацездатності.

Ви скажете: «Подібні симптоми періодично може відчувати практично кожна людина!»

Є одне «але», мало, хто з вас пов’язує їх із гіподинамією. Тому першочергово, при появі таких ознак запитайте себе: «Чи я достатньо часу приділяю фізичним тренуванням?». Якщо відповідь все ж таки: «Так, мало», то чекайте: атрофічних змін у м’язах, кістковій тканині, порушення обміну речовин, зниження синтез білка. Гіподинамія несприятливо позначається на роботі головного мозку, виникають головні болі, безсоння, люди стають емоційно неврівноваженими. Ще одна проблема в багатьох — підвищення апетиту, що призводить до розвитку ожиріння, а далі –атеросклероз, що, в свою чергу, впливає дуже негативно на серцево-судинну систему.                  

Прочитавши ці рядки, ви, напевно, подумаєте: «Та ні, це якась маячня, не знаю нікого, хто має проблеми такого характеру, які виникли внаслідок, як її там, гіподинамії!» І на ці думки, ми маємо відповідь: «Причину шукають завжди в іншому, і вкрай рідко, пов’язують з гіподинамією.» І наступне питання: «А можливо, якщо б людина була більше фізично активною, у неї б не проявилися симптоми і певні хвороби?»

А стосовно дітей? Тут взагалі повна халепа! Всі по шаблону кажуть: «Діти бігають, стрибають! Їм точно не загрожує гіподинамія!» Ось тут ми і зупинимось! Дітям ще більше потрібно рухатися, ніж дорослим! Вони ростуть, їх системи органів потребують фізичної активності значно більше, ніж ви можете собі уявити. Уважно поспостерігайте за сучасними дітьми. Всі діти проводять немалий час з гаджетами. Якщо ви впевнені, що пів години з телефоном, то нічого страшного, то це нічого страшного лише у тому випадку, якщо фізична активність перевищує цей час у 4 рази. І, враховуючи, що діти значно більше сидять з гаджетами, то їх фізична активність має тривати пів доби. А це нереально!

При тривалому сидінні відбувається застій крові в судинах нижніх кінцівок, що призводить до збіднення кровопостачання інших органів, у тому числі й головного  мозку. Як наслідок — погіршуються розумові процеси, пам’ять і концентрація уваги. Ще один факт – це слабка м’язова система. Через слабкість м’язів спини у малечі та школярів формуються порушення постави. Це ще раз доводить, що гіподинамія присутня вже з дошкільного віку. Наслідки гіподинамії можуть виражатися в порушенні функцій багатьох органів і систем, причому найчастіше такі порушення з низькою фізичною активністю пов’язують в останню чергу, хоча насправді це не так.

Отже, що ми отримуємо, якщо нехтуємо фізичною активністю:

-проблеми для нормальної роботи серцево-судинної системи.

- порушення дихальної системи та зменшення життєвої ємності легень

-сповільнення моторного розвитку, а також розвиток фізичної і розумової працездатності

Крім того, нестача рухів в житті дітей є однією з причин появи зайвої ваги, провокує зниження і так недостатньо розвиненої імунної активності організму до простудних, інфекційних та інших захворювань.

А чи ви коли-небудь задумувались, що гіподинамія призводить до  психоемоційних і навіть психосексуальних роблем у майбутньому. Адже дітки, які спілкуються в основному за допомогою гаджетів, не тільки не розвивають навичок спілкування, а й позбавляються тактильної взаємодії.

Алгоритм дій (без заперечень та зайвих слів)!

1. Привчайте з маленька дитину до фізичних тренувань. Давайте їм приклад себе. З часом, формуючи таку звичку, для дитини це стане обов’язковою частиною її життя, як почистити зуби, їсти здорову їжу, читати та інші корисні речі, які нам потрібні, щоб жити якісно! Для дошкільнят використовуйте вправи з асоціаціями (типу казок) . Або записуйте їх на гуртки по дитячому фітнесу, спортивні секції. По такому принципу, створені програми «Здорова стопа» для дошкільнят та « Здорова постава» для школярів у центрі фізичної терапії Zarpa.

Результат:

 -Попередження деформації м’язів та кісток. Перше, і найважливіше!

-Попередження ожиріння(якщо є схильність) та нормалізуєте  вагу тіла дитині.

- Зміцнення імунітету (повірте, це надзвичайно важливо, не менше, ніж здорова їжа)

-Створення умов  для гармонійного розвитку усього організму(психологічному теж). Відчуття обов’язку, правильне проведення вільного часу, щоб не спокушалися на алкоголь і т.п.

-Майбутня неймовірно красива фігура. Повірте, у нашому центрі займаються різні діти, ми вже бачимо у дівчат та хлопців  (10-14 років) наскільки правильно та красиво формується їх тіло. У 20 і далі вони обов’язково скажуть: « Дякую вам, за те, що ви правильно обрали їх хобі та проведення вільного часу».

2. Записуйте їх і себе на курси масажів. Масаж потрібен не тільки хворим дітям і дорослим! Запам’ятайте ці слова! Те що не може зробити людина своїми руками – це масаж своєї спини!:) Надзвичайно важливо робити профілактичні масажі від народження і до кінця вашого життя! Звичайно, ми говоримо про відвідування професійних масажистів, а не тих, хто закінчив вчора курси і сьогодні готовий масажувати вашу дитину чи вас! Людина має знати анатомію, проти покази та інші важливі знання про наш організм!

Результат:  усе, що було перераховано вище. Поверніться до цього абзацу і перечитайте. Зняття втоми, покращення настрою та робота зі спазмами через тактильне сприйняття, через специфічні  рухи, які не можливо відтворити під час тренувань теж відноситься до результатів цього виду впливу на людське тіло.

Єдине, що потрібно додати до цього невеликого пункту про масаж це те, що фізичні вправи потрібно виконувати постійно, а масаж 2 рази на рік! Але обов'язково про нього не потрібно забувати.

3.Будь-яким способом піклуйтесь про стопи. Стопи-основа нашого тіла, фундамент нашого скелету та м’язової системи. Ходіть босоніж, купуйте якісне взуття, робіть активні фізичні вправи для стоп завжди. Вправи легко можна знайти у мережі інтернету. Вони не нашкодять вам і вашим дітям, а працюватимуть лише на користь. Ми включаємо обов’язкову частину у тренування – активну роботу зі стопами!

Результат: той самий +міцний фундамент для майбутнього здоров’я опорно-рухового апарату, і  функціонування усього організму в цілому.

Не зволікайте, не думайте, що гіподинамія –це стан, з яким ви ніколи не зустрічались, і він не про вас і не про ваших дітей!

Притримуйтесь наших рекомендацій і через 10 і більше років ваше тіло скаже вам: «Дякую»

Ваші дітки і рідні, для яких ви зробили все можливе, щоб уберегти від наслідків гіподинамії та створили умови для їх міцного здоров’я теж вам скажуть :  «Дякую»

Ми вам говоримо: «Дякую» за те, що ви дочитали цю статтю до кінця і переконались, що все ж таки варто бути фізично активним, проходити курси масажів і піклуватись про стопи!