+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Геноміка | Про що розкаже твій ДНК тест

Геноміка | Про що розкаже твій ДНК тест

Чи знали ви, що з 10-ти тисяч відомих світу захворювань людини – близько 3-ох тисяч це спадкові хвороби? А що у ваших генах записана вся інформація про вас, ваш характер та ваших предків?

 Про що ще можуть розповісти ваші гени читайте за посиланням та дізнайтесь більше про геном людського організму.

Геноміка – розділ молекулярної генетики. Наука про будову геномів живих організмів, яка має важливе значення для діагностики, лікування і профілактики спадкових і не спадкових захворювань.

Початок розвитку геноміки був покладений міжнародним дослідницьким проектом Human Genome Project, мета якого полягала в ідентифікації 20 000 – 25 000 генів у тілі людини.  Від початку проекту (у 1990 році) лише у 2003 році було повідомлено про розшифрування майже повного набору людського геному, хоча дослідження тривають і досі.

 Такий інтерес до геноміки зумовлений тим, що будь-яке порушення "інструкцій", записаних у генах, веде до мутацій. Вивчення цих мутацій дає розуміння про спадкові хвороби, та їх схильність у різних людей.

Сьогодні завдяки геноміці людина може отримати детальний аналіз свого генетичного коду, дізнатись схильність до тієї чи іншої хвороби. Окрім того можна виявити особистісні якості такі як схильність до алкогольної залежності, кавоманства чи навіть до подружньої зради.

Розвиток геноміки зробив доступними ДНК аналізи. Якщо раніше ціна на тест сягала 1000 доларів, зараз за 100 доларів можна дізнатись своє родинне дерево, та схильність до хвороб. Такий тест ви можете зробити самостійно вдома, потрібно лише плюнути у пробірку, відправити її поштою в компанію, де замовляли тест і чекати на результати.

Найпопулярнішою компанією, яка робить ДНК тести є 23andMe. Вона працює в США, Канаді та Великій Британії.

У них є два типи послуг для користувачів. Перша послуга допомагає зрозуміти звідки походить ДНК користувача та історію його сім'ї. Друга – дає уявлення про генетичні ризики здоров'я. Компанія надає інформацію, отриману з аналізу ДНК користувача, у більше ніж 75 звітах, до яких можна отримати доступ в Інтернеті через особистий кабінет, та ділитися результатами з родиною та друзями.  Зараз компанія проводить дослідження вірусу Covid-19, вони хочуть проаналізувати свою базу даних з мільйонів клієнтів, щоб дослідити, чому одні люди страждають від коронавірусу більше ніж інші.

Популярною на українському ринку є компанія Myhelix. Вона розробила 5 генетичних тестів, які аналізують гени і описують, як ви засвоюєте вітаміни та мікроелементи. Метою тестів є підібрати генетичний раціон, який буде ідеально підходити людині.

Окрім генетичних тестів вже зараз є технології, які можуть зробити генетичну діагностику. Наприклад компанія Verinata розробила технологію, яка допомагає в материнській крові виявити аналіз ДНК ембріона, і виявити наприклад синдром Дауна на ранніх стадіях. Таку діагностику вже роблять і в деяких приватних клініках України.

Медицина майбутнього вже точно не обійдеться без знань, які дала нам геноміка. Вже зараз за допомогою неї можна корегувати та попередити безліч хвороб, а в майбутньому вона дасть можливість і взагалі уникнути їх.

Наостанок порекомендуємо вам кілька книг, які допоможуть зануритись у світ генетики

 Метт Рідлі, “Геном. Автобіографія виду у 23 главах”

У книзі автор просто і доступно подає історію генетики, починаючи від перших здогадок про існування генів та завершуючи приголомшливим проривом, спричиненим розшифруванням структури ДНК.

Лона Франк, “Мій неповторний геном”

Про перспективи дослідження людського геному та проблем соціуму, які можуть з’явитись внаслідок цього. Авторка пище що “гени – це перетасована колода карт, в якій схований спадок всіх наших предків”.

 Катаріна Вестре, “280 днів до вашого народження. Репортаж про те, що ви забули, перебуваючи в епіцентрі подій”

                 Історія про вас від зачаття до народження, від першої клітини до дев'яти місяців по тому, коли ви вирішили з'явитися на цей світ. Книга наповнена незвичними фактами, і розповідає про процес розвитку дитини в утробі матері.