+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

Безсоння. Що робити?

Безсоння. Що робити?

Сон - базова потреба,  без якої організм не може нормально функціонувати. За відсутності сну людина втрачає здатність тверезо мислити, у неї погіршується концентрація, вона почувається розсіяно та дратівливо. Уже на третій день без сну можуть з’явитись галюцинації. 

І хоч ці фактори доводять що сон є життєво необхідним, безсоння чи порушення сну відноситься до проблем яким ми не надаємо значення, і проходять вони ніби-то самі по собі. Та чи насправді це так, розберемо все по порядку.

Скільки потрібно спати? 

Для хорошого самопочуття людині необхідно спати 7-9 годин, ця цифра в кожного закладається генетично, і організм сам підказує скільки годин необхідно для здорового сну. Існує і категорія людей для яких достатньо 6 годин, проте це приблизно 5% населення, тож якщо ви спите 6 годин і менше, але не встигаєте відновитись вночі, то це не про вас. 

У підлітків ця цифра трохи більше - це 8-10 годин, а у немовлят взагалі 17 годин на добу.

Недостатня кількість сну може спровокувати проблеми з серцем, цукровий діабет, ожиріння та депресію, а також загалом негативно впливає на самопочуття та психологічний стан людини. 

Не менш важливо і те, що поганий сон впливає на зовнішній вигляд, а втомлені очі та понура хода ще нікому не допомагли успішно вести справи. До речі, за дослідженням шведських вчених, виявили що людям, які через поганий сон виглядають втомлено, менше довіряють.

Втім, втома та поганий настрій це не єдине на що впливають порушення сну.

Недостатній сон викликає такі захворювання:

  1. депресію;
  2. інсульт;
  3. напади астми;
  4. судоми;
  5. зниження імунітету;
  6. ожиріння;
  7. цукровий діабет;
  8. високий кров'яний тиск;
  9. серцеві захворювання;

Звісно ці порушення не виникнуть після одної недоспаної ночі, та хронічні проблеми зі сном викличуть ряд інших захворювань.

Чому ми погано спимо?

  1. Протягом дня є безліч факторів які впливають на наш циркадний ритм, тобто біологічний годинник. Це можуть бути як продукти харчування, наприклад кава, так і фізична активність.
  2. На якість сну впливає емоційний стан. Якщо ви тривалий період перебуваєте у стані стресу, роздратовані чи гіперчутливі, заснути буде складно, адже ці емоції випливають з підсвідомості саме перед сном.
  3. Важливим чинником є середовище для сну. Незручне ліжко, різкі запахи, надмірно освітлене приміщення, все це може стати на заваді здоровому сну. 
  4. Впливає на якість сну і те, що з часів карантину багато людей перейшли на роботу з дому. Розмилось поняття того дім це місце для роботи чи для відпочинку, відтак і заснути там де мозок звик посилено працювати значно складніше.
  5. Інші захворювання які є в людини, або ліки які вона приймає теж можуть бути причиною поганого сну. До цього ж відноситься хропіння та апное сну. 

До кого звернутися з порушенням сну?

Можна прийти до сімейного лікаря, який направить до вузькопрофільного спеціаліста. Якщо ж ви погано спите через стрес чи яскраві позитивні або негативні події у житті, то варто звернутись до психолога або ж до сомнотерапевта.

Ось кілька порад які працюють коли складно заснути:

1. Потрібно допомогти тілу розслабитись. Часто затиски та напруга в тілі заважають налаштуватись на сон. Тому у вас є кілька варіантів - це записатись на сеанс релакс масажу, який усуне фізичну та емоційну напругу, або ж прийняти перед сном теплу ванну, головне це не заснути просто в ній).

2. За годину до сну відкладіть гаджети, та прилушіть освітлення. Телефони та комп'ютери випромінюють холодне біле світло, яке збуджує організм, натомість тепле жовте світло допомагає розслабитись.

3. Фізичні навантаження виконуйте як мінімум за годину до сну. Щоб не бути перезбудженим.

4. Прогулянки на свіжому повітрі теж сприяють хорошому сну. Але якщо на вулиці холодно, можете просто провітрити кімнату.

5. Використовуйте ортопедичну подушку, також можете придбати ковдри з навантажувачами, вони створять відчуття захищеності.

6. Засинайте та прокидайтесь в один і той же час. І пам’ятайте, навіть якщо ви будете спати 8 чи 10 годин на день, то можете не виспатись, якщо час сну не співпадає з вашим циркадним ритмом.

Якщо у вас є ознаки безсоння чи порушення сну більше місяця варто звернутися до лікаря. Та не забувайте давати вашому тілу відпочити, приймайте теплі ванни та заходьте на релакс масаж у Зарпу.