+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

+38 097 833 8731

Локація

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

  • Львів, вул. Сихівська 16а

  • Львів, вул. Богдана Лепкого 12

5 звичок які псують життя

5 звичок які псують життя

Приблизно 40% дій ми виконуємо за звичкою, і якщо до цих 40-ка відсотків відносяться звички запізнюватись чи проводити багато часу в соцмережах - варто позбутись таких звичок. 

  • Робити все в останній момент

Ми схильні відкладати справи на потім у кількох випадках: коли завдання яке потрібно виконати є складним і займає великий проміжок часу, завдання нам не подобається, або ж ми просто не знаємо з чого почати. Зазвичай коли термін виконання роботи добігає кінця ми виконуємо все нашвидкоруч, при цьому нехтуючи якістю отримуємо середній результат. Ми переживаємо стрес і обіцяємо собі змінитись, але цей процес знову повторюється та змушує нас почуватись погано. 

Щоб позбутись цієї звички потрібно дотримуватись кількох рекомендацій. Для початку слід розділити справи за ступенем важливості, спершу виконуємо важливі справи, менш значущі відкладаємо на потім.

Якщо ваша справа має термін виконання, потрібно розподілити план роботи на кожен день, тоді ви чітко будете знати що ви повинні зробити і зможете уникнути паніки перед дедлайном. 

Важливо зрозуміти в чому ваша мотивація. Наприклад ви хочете вивчити англійську для подорожей. Якщо ви кожного дня будете виділяти годину часу на її вивчення, через півроку у вас буде розмовний рівень. В такому випадку мотивація - це вільне спілкування англійською з іноземцями та впевненість в своїх знаннях. 

Такої схеми потрібно дотримуватись з кожною справою, тоді у вас буде бажання виконувати все вчасно, і ви зможете позбутись звички виконувати справи в останній момент.

  • Мріяти про те чого немає

Мріяти це класно, варто час від часу включати політ фантазій та  дозволяти собі мріяти. Проте якщо мрії залишаються на рівні думок, це пуста трата часу. Щоб зробити мрію ефективною - потрібно перетворити її на ціль. Ціль відрізняється від мрії тим, що ви маєте чіткий план дій та готові докладати зусиль аби отримати те чого хочете. Ціль приносить видимий результат, мрія - залишається уявною. Звичка досягати поставлених цілей приносить куди більше користі ніж звичка просто літати в хмарах.

  • Робити кілька справ одночасно

Для того щоб виконати справу якісно потрібно сконцентруватись і не відволікатись на пусті розмови, телефонні дзвінки чи перевірку пошти. Звичка робити кілька справ одночасно викликає ілюзію ефективності, адже здається що ми виконуємо багато роботи, проте результативність страждає. Причина в тому, що людський мозок не запрограмований на багатозадачність, він здатен якісно виконувати лише одну справу. Концентрація на одній справі допоможе мозку видати найкращий результат і оптимізувати час на виконання задачі. Тож перед тим як виконувати важливі справи подбайте про те щоб вас нічого не турбувало  вимкніть сповіщення на телефоні та попросіть колег не відволікати вас деякий час.

Спершу концентруватись на одній справі буде складно, в такому випадку вам допоможе таймер. Ставте його на кілька годин та старайтесь в цей час не відволікатись від свого завдання. Згодом ви звикнете і зможете виконувати ваші справи якісно та швидко.

  • Не планувати свій день

Планування - важлива складова успіху, про яку часто забувають. Планування робить нас більш дисциплінованими та організованими. Коли ви плануєте свій день і записуєте плани на папері, ви звільняєте розум від зайвої інформації. Замість того щоб думати що вам потрібно зробити, ви зосереджуєтесь на тому як це зробити.

Планування допомагає аналізувати, часто щоб отримати результат потрібно довго працювати, виконані плани допоможуть побачити який обсяг роботи ви вже зробили і скільки роботи залишилось. Звичка планувати - береже ваш час, коли ви записуєте список справ, можете побачити де у вас є вільний час і використати його з користю. А ще ця звичка приносить задоволення, бо так приємно в кінці дня викреслювати виконані пункти плану.

  • Проводити вільний час гортаючи стрічку новин

Навчання, робота, друзі і розваги - все це зараз зосереджено в Інтернеті, тож не дивно що більшість часу люди проводять у своїх смартфонах. Проте якщо кожного разу, коли у вас з’являється вільна хвилинка - ви бездумно скролите стрічку новин,  це призводить до втрати здатності фокусуватись і повноцінно аналізувати отримані дані. За кілька хвилин гортання стрічки ми отримуємо багато нової інформації починаючи від реклами шкарпеток, до новин про виникнення нового штаму коронавірусу, мозок вимушений швидко переключатись і похапцем сприймати інформацію. Під час цього ми втрачаємо здатність обробляти велику кількість інформації, стаємо неуважними та розсіяними. Така звичка згубно впливає на нашу продуктивність. Якщо ви з тих людей, які в будь-якій незрозумілій ситуації гортають Facebook, варто врегулювати свої стосунки з телефоном.

Скільки часу потрібно на формування нової звички

Існує теорія що звички формуються 21 день, цей термін був експериментально доведений в США. Проте дослідження вчених під керівництвом Філліппа Лалла довели, що насправді час формування звички - 66 днів. За цей час нейронні зв’язки перебудовуються, і нові звички вкорінюються у підсвідомості. 

Змінювати свої звички складніше ніж це здається на перший погляд, проте якщо у вас є мотивація та ціль, то ви зможете позбутись звичок які псують ваше життя. 

Автор: Олена Мала